Refinansiering av gjeld uten sikkerhet

Refinansiering av gjeld uten krav om å stille pant og sikkerhet er en god måte å få orden på privatøkonomien. Les igjennom nedenfor, så vet du hva du bør være forberedt på. Noen faktorer er greie å tenke igjennom på forhånd, slik at prosessen går raskere.

Refinansier i banken

Søknadsskjemaene for refinansiering hos de ulike bankene kan variere noe, men stort sett er de veldig enkle. Banken henter uansett inn offentlig tilgjengelig informasjon. Det du selv oppgir har mest med identiteten din å gjøre.

I mange tilfeller kan det være lurt å sammenligne tilbudene på forhånd. Deretter kan du refinansiere gjennom å samle banklån hos samme kredittgiver.

Dette er det du vanligvis må oppgi:

1. Fødselsnummer på 11 siffer: subsidiært d-nummer om du har utenlandsk statsborgerskap

2. Mobilnummer: Noen banker sender svar på søknaden til mobilen din.

3. E-postadresse: Bankene bruker normalt å sende svar pluss refinansieringstilbud til din epostadresse.

Bloggeren Anette Marie har også skrevet om det å refinansiere gjeld, og hvordan hun selv gikk gjennom prosessen.

Vanlige tilleggsspørsmål

De mer forseggjorte søknadsskjemaene ber deg opplyse mer. Her er de spørsmålene som går igjen:

1. Hva årslønnen din er – vanligvis oppgir du bruttoinntekten.

2. Om du har andre inntekter – dette kan være for eksempel utleie av bolig, barnebidrag, hobbyinntekter, og annet.

3. Om målet er å refinansiere forbrukslån og kredittkort. Hos refinansiere net står det mer detaljert info om denne typen lån.

4. Hvorvidt du vil forsikre refinansieringslånet – låneforsikring koster en viss prosent av utestående saldo, og varierer fra bank til bank. Mange banker tilbyr ikke forsikringen.

5. Hva du skal bruke pengene til – svaret binder deg ikke på noen måte. Spørsmålet har med loven om hvitvasking av penger, og terrorfinansiering å gjøre. Så lenge du ikke driver med slikt, kan du svare hva som helst.

Låne med en annen

Det mest kompliserte du kan komme borti når du søker om refinansiering er når du låner sammen med andre, eller skal bruke pengene til å innfri annen gjeld.

1. Spørsmålet om du skal ha medlåntaker? Skal du søke sammen med en medlåntaker må du oppgi ytterligere informasjon for den du søker sammen med.

2. Om du skal bruke lånet til refinansiering – velger du dette guides du gjennom en prosess der du gir banken fullmakt til å innfri den aktuelle gjelden.

Opplysninger

Du bør sjekke at alle opplysninger du oppga er korrekte, før du sender inn søknaden. Klumsete feil i personopplysningene vil forsinke hele prosessen. Banken går ikke videre med søknaden før de er sikre på at du er den du utgir deg for å være.

Å bevisst oppgi feil informasjon om for eksempel annen gjeld eller aktive inkassosaker, kan gi deg juridiske vanskeligheter.

Husk at dette vil bankene snart kunne sjekke i det kommende gjeldsregisteret. Er gjelden eldre, vil den også fremgå av siste års ligning.

Ment å hjelpe deg bli kvitt gjeld

Å ha mye gjeld kan være slitsomt. Det tar langt tid å betale tilbake med mindre du har en veldig høy årsinntekt som lar deg legge mer penger i potten for nedbetaling hver måned. Hos Linddorf finner du et sammendrag over gjelden din. For å få tilgang til registeret må du logge deg inn med bankid.

I tillegg vil det være smart å lage sin egen oversikt over all gjelden man sitter med. Statens registre har visse begrensninger ved at de ikke viser all gjelden din. Studielån vil f.eks ikke dukke opp når du søker, og det inkluderer heller ikke lån du måtte skylde til utenlandske banker eller selskap.

Du kan også klassifisere utbetalte regninger og inkasso som gjeld, enda det ikke har dukket opp i registeret. Hvis du lager din egen personlige oversikt blir du mye lettere for deg å ha kontroll over hvor alle pengene dine tar veien hver måned.